Inspireren en delen. Dat waren de doelen voor ons gastcollege op Hogeschool Van Hall Larenstein op vrijdag 12 mei in Velp. Een groep van vijftien enthousiaste en nieuwsgierige jonge mensen neemt plaats in het klaslokaal. De studenten volgen de major/minor Mens en Natuur en leren hierbij over natuurbeleving en de gezondheidswaarde van natuur. Wij heten de studenten, een tikkie zenuwachtig, want het is immers ons eerste gastcollege, welkom. Om kennis te maken vragen wij de studenten naar hun associaties met natuur en gezondheid evenals het aantal wekelijkse bezoeken aan de natuur.

Het ijs is gebroken en Daphne trapt af met de wetenschappelijke stand van zaken. Zij laat zien dat de positieve relatie tussen natuur en gezondheid van mensen veelvuldig onderzocht en aangetoond is. Een stevige basis waarop Lisanne verder bouwt met een kijkje naar het concept gezondheid. “Welke definities van gezondheid bestaan er eigenlijk?” En nog belangrijker: “In welke definitie kunnen jullie [de studenten] je vinden en waar willen jullie mee werken? Een benadering die zich richt op ‘omgaan met ziekte ondanks gebreken’ en ‘veerkracht’ heeft sterk de voorkeur van de studenten boven een definitie van gezondheid die indirect leidt tot medicalisering en behandelingen.

Na de theorie is het tijd voor praktijkvoorbeelden. Lisanne begint met haar bezoek aan Bosgroep De Vennen. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen een natuurorganisatie en mensen met een beperking. Het is de bosgroep zelfs gelukt een verdienmodel te ontwikkelen.

Daphne vertelt vervolgens over haar bijzondere ervaring met de spiegelende kracht van natuur. Door  simpele vragen te stellen als “Wat heeft een plant in groei nodig?” ontdekken mensen met psychische klachten wat zijzelf nodig hebben. De studenten zijn verrast door deze manier van ‘omdenken’ en pennen driftig mee. Het laatste praktijkvoorbeeld is van Mark en gaat over natuur-zorgverbindingen bij een woonzorginstelling voor dementerende ouderen. Enthousiast vertelt hij over in zichzelf gekeerde ouderen die opleven door rond te snuffelen in de moestuin of door samen boontjes te doppen voor de avondmaaltijd.

Na een warm applaus en nakletsen met de studenten stellen wij onszelf de vraag “Hebben wij hier in een uur een verschil gemaakt?” We hebben sterk het gevoel van wel. Hoop, dat nemen de studenten mee. Hoop dat natuur en zorg steeds meer samen werken en dat zij daar als jonge mensen in kunnen bijdragen.

Dit was een eerste blog van de Buitendokters. Ben je geïnspireerd geraakt door dit verhaal, zou je ook een gastles willen ontvangen of wil je eens verder met ons praten over wat we doen? Neem gerust contact met ons op via info@buitendokters.nl of via het contactformulier op de website: http://www.buitendokters.nl