Nijmegen – 7 december 2017. Vandaag hebben we opnieuw een mooi gastcollege verzorgd; voor studenten Cultureel Maatschappelijke Vormgeving van de HAN. Het college geven we bij Allesbinder; een leergemeenschap waar studenten van verschillende opleidingen samenwerken om de leefbaarheid in de Nijmeegse wijk Oud-West te vergroten. Wij zetten de beamer aan en zijn klaar om te spreken, de studenten druppelen iet wat slaperig en verkleumd binnen. Om het ijs te breken laten we de zaal hun associaties met natuur en gezondheid met elkaar delen via een interactieve Mentimeter.

Ons publiek is wakker en enthousiast en we trappen af met een goede basis: de wetenschappelijke onderbouwing van de positieve effecten van natuur op gezondheid. Het volgende deel van de presentatie gaat over het concept ‘gezondheid’ en dan met name over het verschil in definities. Ben je pas gezond als je lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk volledig in orde bent? Deze definitie roept direct een stevige discussie op. “Maar ik voel me ook gezond wanneer het alleen fysiek even niet lukt”, geeft een student aan. Veel aanwezigen kunnen zich hier ook in vinden en dit sluit perfect aan bij de tweede kijk op gezondheid: ‘Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, tegen de achtergrond van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.’ Dit is de definitie van Positieve Gezondheid, zoals door Machteld Huber omschreven.

Na deze theorie vervolgen wij ons gastcollege met vele praktijkvoorbeelden. De praktijkvoorbeelden maken wederom veel los bij de toeschouwers. De studenten zien hoe waardevol het is om als sociaal werker samen te werken met andere professionals uit andere werkvelden. Ook zien ze in dat een project pas echt succesvol is wanneer het aansluit bij de wensen en interesses van de doelgroep. En in elk project geldt: goed communiceren loont!

We praten nog even gezellig na en beantwoorden nog een aantal vragen van studenten én aanwezige professionals. Hierna gaan we terug naar huis. Buiten regent en waait het op z’n Hollands. Wij zijn diep in onze kragen gedoken en we warmen ons op aan de gedachte dat een nieuwe groep studenten kennis heeft gemaakt met de waarde van natuur.