Utrecht – 5 April 2018. Het is vandaag “wandel naar je werk dag” (https://wandelnet.nl/wandel-naar-je-werk-dag-2018). Dit is een heel mooi initiatief om gezond gedrag te bevorderen. Geïnspireerd door dit idee, lopen Mark en ik de enorme campus van de Wageningen Universiteit over naar een collegezaal in het Axis. We worden ontvangen door Maarten Jacobs, de bevlogen coördinator en docent van het vak Environmental Psychology. In de collegezaal zitten 35 studenten die een beetje afwachtend kijken. We beginnen het college met een kort filmpje van de big bang theory welke gaat over hoe je cognitief beter kunt presteren door in de natuur te zijn. Vervolgens stellen we onszelf voor. Hierna vragen we de studenten om via mentimeter (https://www.mentimeter.com/) op hun telefoon aan te geven waar ze aan denken bij de begrippen natuur en gezondheid en hoe vaak ze in de natuur te vinden zijn. De interactie met de studenten is op deze manier ingezet. Vervolgens vertellen we over de definitie van natuur en gezondheid volgens de Buitendokters en we leggen aan de hand van de theorie “perceived sensory dimensions” uit hoe er in Zweden en Denemarken groene buitenruimten zijn ontworpen om het herstel van stress te bevorderen. Vervolgens stelt Mark de studenten de vraag hoe ze dit ‘gezondheid bevorderend’ groen op hun eigen studentenkamer toe zouden kunnen passen. Ze gaan met deze opdracht in groepjes fanatiek aan de slag met behulp van flip-over vellen en stiften. Het resultaat mag er zijn. Mark en ik zijn onder de indruk van de enthousiaste en mooie plannen die er tot stand zijn gekomen. Dit loopt uiteen van het neerzetten van hoge grote kamerplanten in het interieur voor een gevoel van sereniteit tot aan het plaatsen van hologrammen van hele bossen op de muur. Na een korte pauze is het vervolgens tijd om over de praktijkvoorbeelden te vertellen die wij zoal gezien hebben tijdens onze projecten of kennen vanuit ons netwerk. De verdienmodellen en succesfactoren achter deze “best practices” komen ook aan bod. Conclusie; samenwerking en een kartrekker (een organisatie en daarbinnen een werknemer) zijn sleutelwoorden voor succesvolle implementatie van natuur- en zorgverbindingen. Vanuit de Buitendokters richten wij ons daarom op het inspireren en verbinden van partijen in de zorg- en natuursector. Toch is er nog meer impact nodig. Daarom sluiten we af met de oproep om bij de Buitendokters aan te sluiten. Gemotiveerde studenten zijn altijd welkom!  Al met al vonden we het erg leuk om op de WUR een gastles te mogen verzorgen. En hiermee een stukje bewustwording te creëren over de waarde van groen voor de gezondheid; op grote schaal en dichtbij (het) (studenten-)huis. Moe maar voldaan zijn Mark en ik weer de campus over gewandeld, terug naar huis.

Dit was een blog van de Buitendokters. Wij zullen hier regelmatig nieuws posten van wat wij meemaken en waar wij aan werken! Ben je geïnspireerd geraakt door dit verhaal, zou je ook een gastles willen ontvangen of wil je eens verder met ons praten over wat we doen? Neem gerust contact met ons op via info@buitendokters.nl