Velp – 25 mei 2018. De titel zegt het al: het is warm deze dag. Zo warm zelfs dat wij op het laatste moment nog van collegezaal gewisseld zijn, omdat de beoogde zaal een bakoven is. De temperatuur in de nieuwe ruimte is prima te doen én we hebben uitzicht op de mooie tuin van de hogeschool. Wat willen we nog meer? Studenten natuurlijk! Zij druppelen gelukkig ook binnen. Met vijftien in totaal van de studies Bos- en Natuurbeheer, Toegepaste Psychologie en Geestelijk Begeleider volgen zij de major/minor ‘Mens en Natuur’.

Na een korte kennismaking vertellen wij over ons bedrijf bestaande uit drie sporen (onderwijs, onderzoek en innovatie). Wij leggen dit enthousiast uit aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden die wij kennen of waar wij zelf aan gewerkt hebben. De studenten zijn zichtbaar geïnteresseerd over hoeveel er al is gebeurd op het gebied van natuur en gezondheid. De gezondheidsdefinities van de WHO en Positieve Gezondheid volgen. Je ziet de studenten gewoon verrast raken dat een verschil in definitie het verschil kan betekenen tussen ziek zijn en pillen nodig hebben of gezond zijn ondanks gebreken die je hebt.

Bij de praktijkvoorbeelden die volgen, komen een aantal studenten goed los. Wij vertellen namelijk dat financiering vaak nog een obstakel is bij het uitvoeren van projecten. “Het lijkt wel alsof alles altijd maar alleen om geld draait”, zegt een studente geëmotioneerd. Wij snappen haar frustratie goed en vertellen haar dat financiering geen onoverkomelijk probleem is. Het is de kunst om, ondanks de weerstand en regels van het systeem, de juiste mensen en ingangen te vinden waardoor financiering wel geregeld kan worden. Een klassiek voorbeeld van ‘omdenken’. Net zoals iemand, ondanks ziekte en gebreken, toch gezond kan zijn als je maar open staat voor een andere definitie van gezondheid.