Amersfoort – 12 juli 2018. In de verte zie ik de ballonnen al aan het hek hangen. Het is feest bij De Plataan in Amersfoort. Na drie jaar voorbereiding is vandaag de officiële opening van de nieuwe tuin. Een tuin die is aangelegd door zorgorganisatie Lyvore in samenwerking met Het Oranjefonds, 033 Groen en Calibris Advies. Zorg- en natuurprofessionals, ontwerpers en verzorgers, buurtbewoners en studenten hebben de handen in een geslagen om een tuin te realiseren die verbindt. Er is een moestuin aangelegd, een kippenhok gebouwd, een waterpomp geslagen en vele natuurlijke bloemenperken aangeplant. De tuin is voor een breed publiek bedoeld: ouderen en personeel van De Plataan, kinderen, studenten en buurtbewoners.

Verbinden is het doel van de tuin. Verbindingen maken tussen professionals, tussen ouderen en vrijwilligers, tussen jong en oud en tussen De Plataan en de buurt. Op de feestdag is het duidelijk dat deze verbindingen echt tot stand zijn gekomen. Ik spreek een chauffeur die ouderen naar de fysiotherapeut brengt en nu ook vrijwilligerswerk in de tuin doet. Een buurtbewoner ziet alle feestelijkheid en vraagt of hij naar binnen mag. “Natuurlijk bent u welkom” is het gastvrije antwoord. Even later bij de vraag wie van de aanwezigen allemaal als vrijwilliger betrokken is bij De Plataan, steekt tot mijn verbazing een jongen van niet ouder dan tien jaar zijn hand op!

De directeur van Lyvore slaat in haar speech de spijker op z’n kop: “Voor ieder mens is levensgeluk ontzettend belangrijk. En dit levensgeluk wordt bepaald door contact met mensen en door de omgeving waarin je woont. Dat is voor de ouderen bij De Plataan niet anders dan voor de rest van ons. Daarom is het zo belangrijk dat deze tuin is aangelegd.”

Ja, van De Plataan kunnen zorgprofessionals, natuurprofessionals, ontwerpers, studenten en iedereen geïnteresseerd in natuur en gezondheid veel leren. Eén ding is zeker. Met inzet, verbondenheid, visie en doorzettingsvermogen is alles mogelijk.