Warnsveld – 1 september 2018. Het is feest vandaag. Alweer 13 jaar geleden betrok zorgorganisatie Domus Magnus Huis Welgelegen. Een grote tent is opgezet in de prachtige tuin. Over een rode loper lopen of rijden het publiek de tent in. Een aantal ouderen is zichtbaar enthousiast: “Ik ga naar het feest!”.

Op het feestprogramma staat naast muziek ook een lezing en belevingsactiviteit over ‘natuur en gezondheid’ van De Buitendokters. De lezing begint met de recente geschiedenis van Huis Welgelegen. Vanaf eind jaren tachtig tot begin 21ste eeuw werkte Uitgeverij Terra vanuit Huis Welgelegen. Wanneer een medewerkster geen oppas had, speelde haar zoontje hier in de tuin. Ik vertel het publiek dat ik, 25 jaar geleden, dat kleine jochie was.

Waar Uitgeverij Terra vroeger zorg droeg voor natuur in de vorm van tuinboeken, ontvangen ouderen hier nu zorg een natuurlijke omgeving. Zo verbinden zorg en natuur het verleden met het heden. Door uit te leggen hoe natuur bij kan dragen aan stress- en aandachtsherstel ontstaan er nog meer verbindingen tussen natuur en zorg. Het publiek is verrast dat natuur op simpele manieren de fysieke, mentale en sociale gezondheid van ouderen positief  kan beïnvloeden. Een vrouw uit het publiek vertelt: “Wanneer ik aan de IJssel zit, kijk ik naar de bewegingen van het water. Ik wordt daar rustig van en voel mij beter.”

In de pauze vertelt een vrouw over een natuurervaring met haar 97 jaar oude tante. Ze besloten haar onrustige tante mee de tuin in te nemen. Vooral de kruidentuin had een kalmerend effect op haar. De onrust verdween en de tante keek weer vrolijk om haar heen.

Na pauze is het tijd voor de belevingsactiviteit. Op iedere tafel wordt een dienblad geplaatst met natuurvoorwerpen uit de tuin, afgedekt met een kleedje. Het publiek mag  de handen onder het kleedje steken en op de tast raden wat er onder ligt. In het begin is dit spannend, maar al snel wordt er uitbundig gelachen.  Ook de ouderen vinden het interessant. Een van de ouderen ziet een donker rode steen zelfs aan voor een chocolaatje; het is een gezellige boel.

Ter afsluiting onthul ik, het blonde jongetje van vroeger, samen met de zes jaar oude Melle, het blonde jongetje dat vandaag aanwezig is, een schilderij van Huis Welgelegen. Dit schilderij hing vroeger bij ons thuis. Het staat voor mij symbool voor de verbinding tussen vroeger en nu en de verbindingen die vandaag zijn ontstaan. De cirkel tussen Vroeger en Nu is rond door het schilderij aan Huis Welgelegen aan te bieden.