Utrecht – 26 oktober 2018. Bloemkolen en bakstenen, daar zit natuurlijk een verschil tussen. Maar wat is dat dan voor verschil? Ja het gebruik is anders. Het één is voedsel, het ander een bouwmateriaal. Wanneer je dit echter buiten beschouwing laat en gewoon kijkt, is er ook een verschil. Het gevoel dat je bij het kijken krijgt is bij de een anders dan het gevoel bij de ander. Dat is interessant denk ik. Dit herken ik.

Laatst fietste ik naar mijn werk en had ik me voorgenomen te letten op de natuur die ik onderweg zou tegen komen. Het was me namelijk opgevallen dat kleine momenten van aandacht voor iets van de natuur heel ontspannend kunnen werken. Mijn experiment nam echter een onverwachte wending. In plaats van bomen, planten en vogels zag ik, nu ik met veel meer aandacht om me heen keek, vooral heel veel bakstenen, stoeptegels en asfalt. En dat stemde me treurig. Ik werd helemaal niet blij en ontspannen hier van, het tegenovergestelde gebeurde. Hoe kon dit toch zo’n invloed hebben?

Bij de workshop ‘Waarom is natuur gezond’ tijdens de Duurzame Week leggen De Buitendokters het ons uit. Bij de bloemkool is er sprake van zogenaamde herhalende structuren in eenzelfde figuur: fractalen. Een bloemkoolroosje lijkt weer op de gehele bloemkool, een deel van het roosje weer op het gehele roosje. Deze herhalingen fascineren ons onbewust. Het heeft je aandacht zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen. In één van de basistheorieën die het effect van natuur op onze gezondheid beschrijft, heet dit ‘zachte fascinatie’.

Met behulp van een interactieve quiz en bijbehorende theoretische uitleg krijgen we in een uur tijd een stuk beter inzicht waarom natuur zo rustgevend en gezond is. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat dit onderbouwt en de mogelijkheden om dit bewijs ook toepasbaar te maken zijn enorm. Denk aan meer groen in de wijk, in de wachtkamer en op het werk. Zelfs de kleur groen alleen blijkt al een positief effect te hebben.

Een zeer interessante middag die stof tot nadenken geeft en mij inspireert tot betrokkenheid bij dit onderwerp. Buitendokters bedankt!

Eline Reiff – Programmamanager Duurzame Week Utrecht