Haarlem – 18 april 2019

Een aantal Buitendokters waren deze avond aanwezig in cultureel centrum de Pletterij om de documentaire ‘Vrouwen van de Venserpolder ‘(HUMAN) te aanschouwen. ‘Buitendokter’ Lisanne had de bijzondere rol om de documentaire met de maakster, het publiek en met de enkele hoofdrolspeelsters uit de docu na te bespreken. Dit vanuit haar persoonlijke visie op de helende werking van groen op onze gezondheid.

Bij de titel ‘Vrouwen van de Venserpolder’ krijg ik een beeld in mijn hoofd van een aantal vrouwen die aan het ploegen zijn in een veenachtig gebied, ergens in een uithoek van Nederland. Het tegenovergestelde is echter waar: Venserpolder is een wijk in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost, een gebied dat bekend staat om: hoogbouw, een hoge etnische diversiteit en helaas ook om haar criminaliteit.

Ama Koranteng Kumi, oprichter en creatief leider van het project Bloei & Groei zag deze buurt echter als kansrijk en als een potentiële plek voor haar groene initiatief. Zij begon in 2018 een moestuin om zelfredzaamheid, bewustwording en ondernemerschap van de bewoners, in het bijzonder vrouwen, te stimuleren.

In de documentaire leiden de bewoners in de moestuin de kijkers door de ontwikkeling van het project én van henzelf door middel van grappige persoonlijke gesprekjes, die zo nu en dan zorgen voor wat gegrinnik in de zaal. Maar ook de kwetsbare kant van deze sterke vrouwen wordt getoond, bijvoorbeeld wanneer één van de hoofdrolspeelster uitspreekt hoe veel deze moestuin voor haar heeft betekend en wat deze haar heeft gebracht.

Als Buitendokters worden wij natuurlijk enorm enthousiast van dergelijke initiatieven, en zijn wij nieuwsgierig naar wat er nou precies voor het succes van deze moestuin heeft gezorgd. Ama vertelt dat deze vorm van stadslandbouw in de algemene zin bijdraagt aan sociale samenhang, gezondheid en vergroening van de stad. De dames in de moestuin vullen dit aan met specifieke voorbeelden. Zo wordt de tuin omschreven als een plek die rust geeft; een groene oase  waar je tot jezelf kunt komen en jezelf kunt zijn. De tuin is een reden om de deur uit te gaan, omdat je weet dat er ook andere vrouwen op de tuin zijn. En deze positieve ervaringen zijn zichtbaar. Zo maken de dames duidelijk ontwikkelingen door in de tuin die zij onderling kunnen delen, hetgeen ervoor zorgt dat er vriendschappen worden gesloten tussen buurvrouwen en de vrouwen elkaar helpen als het even tegenzit. Veel vrouwen hadden hiervoor niet of nauwelijks contact met elkaar.

Al met al was het een zeer gezellige, leerzame maar vooral ook inspirerende avond; de documentaire is wederom een ontzettend mooi voorbeeld van een manier waar interactie met natuur een positief effect heeft op een individu, en in dit geval zelfs op een hele buurt. In deze (wetenschappelijke) kennis herkennen wij ons als Buitendokters. En dit dragen wij als Buitendokters graag via educatie, advies en innovatie in de zorg- en natuursector uit.

De hele documentaire (aan te raden!) is te bekijken via onderstaande link:

https://www.npostart.nl/2doc/01-04-2019/VPWON_1302495