Deze vakantie heb ik veel boeken gelezen. Het boek ‘Tuinieren voor de geest’ van psychiater Sue Stuart-Smith stond op mijn lijstje.
Ik las het boek, hoe toepasselijk, midden in de natuur, in de hangmat onder de zon en tussen de bomen.
Sue schetst een mooi beeld van de krachtige werking van natuur & gezondheid. Ook geeft ze levendige voorbeelden van projecten
waar natuur wordt ingezet op therapeutische basis (voor verwerking van trauma’s, terugkeer naar maatschappij na gevangenschap etc.).
Het is prachtig te lezen hoe ook in dit boek de sterke aanbeveling gedaan wordt om natuur in alle fasen van het leven een plek te geven;
om te kunnen ‘wortelen’, ‘aarden’, ‘groeien’, ‘bloeien’, ‘herstellen’, ‘opruimen’ en ‘loslaten’.

Waar helpt de natuur jou in jouw leven op dit moment bij?

Nu we de nazomer in gaan en de koude maanden in het zicht komen.. is dit wellicht een mooie boekentip om de geest blijmoedig te verwarmen!
√Čn om gemotiveerd de tuinen (groot of klein, binnen of buiten) straks rond oktober winterklaar te maken.

Leuk om te horen wat je van het boek vindt!
Stuur ons gerust een berichtje over welke inzichten het boek jou (en je werk) biedt.

We kijken ook terug op de start en het verloop van de coronacrisis. We hebben in onze workshops gemerkt dat onze deelnemers het prettig vonden om, zeker ook de afgelopen maanden, houvast en rust te vinden in de natuur. Om in zekere mate te kunnen herstellen van fasen van onzekerheid en ervaring van stress. Ook heeft de natuur ruimte tot nadenken gegeven om nieuwe antwoorden te vinden op nieuwe vragen van deze tijd.
De aankomende periode gaan we weer een aantal mooie workshops verzorgen voor wandelcoaches. En we gaan studenten in het hoger onderwijs gericht tips geven om de natuur in te zetten voor het eigen welbevinden en ter preventie van stress en ervaren prestatiedruk.

Het seizoen van de winter is er ook om te verstillen en de inzichten en oogst uit de afgelopen zomerperiode rustig te verwerken. Wie weet wat daar nog voor een mooie nieuwe inzichten uit komen!

Voor nu, geniet nog even van de nazomer.

Lisanne @De Buitendokters.